Pages

26 Aralık 2011 Pazartesi

Kandil Simidi

muhteşem,pastane lezzetinde tuzlu kurabiyeler denemenizi tavsiye ederim...

Kandil simidi'nin tarifi:
Malzemeler:
* 1 adet yumurta (akı dışına ayrılacak)
* 1 kahve fincanı zeytin yağ
* 1 kahve fincanı yoğurt
* 1 paket margarin
* 1 paket kabartma tozu
* 1 tatlı kaşığı şeker
* yarım limon suyu
* tuz
* un
üzerine:
* bol susam
Yapılışı:
* malzemeler bir kapta karıştırılır
* unu eklenir, kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur.
* hamurdan küçük parçalar koparılır,simit gibi halkalar yapılır
* önce yumurta akına sonrada susama bulanır.
* 150 derecede kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
bunlarıda deneyin:
browni kurabiye
lokumlu kurabiye
havuç dolgulu kurabiye
lorlu kurabiye

8 Aralık 2011 Perşembe

Sadrazam Lokumu

Ey iman edenler,Allah'ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın;hani bir topluluk,size ellerini uzatmaya yeltenmişti deAllah onların ellerini sizden geriye püskürtmüştü.Allah tan korkup sakının.Müminler yalnızca Allah a tevekkül etmeliler.
Bu pasta tadı enfes yapması pratik.şık bir tarif.ben çok severek yapıyorum bu güne kadar bu pastadan yiyip de beğenmeyen görmedim.denemenizi şiddetle tavsiye ederim.bu tarifim anneminkızıyım arkadaşımın düzenlediği çay ,kahve bahane etkinliğine gidiyor...arkadaşıma kolay gelsin...

sadrazam lokumunun tarifi:
Malzemeler:
* 3 yumurta
* 4 çay bardağı şeker
* 1 çay bardağı su
* 5 çay bardağı un
* 1 paket kabartma tozu
krema için:
* 3 su bardağı süt
* 1 su bardağı şeker
* 1 yemek kaşığı un
* 2 yemek kaşığı nişasta
* portakal yada limon kabuğu
ben portakal kullandım.
üzerine:
* bolca hindistan cevizi
* 2 su bardağı kadar süt.
* antep fıstığı kırığı
Yapılışı:
* hamur malzemeleri sırayla çırpılır ve fırın tepsisine dökülür.
* üzeri çok fazla kızarmayacak şekilde pişirilir.
*  krema için ise bütün malzemeler bir tencerede karıştırılarak pişirilir.
* kek biraz soğuduktan sonra tepsiden çıkarılır.
* uzunlamasına ikiye kesilir.kesilen parçalarda ortadan ikiye bölünür.(pandispanya gibi dört kat kekimiz olacak)
* bu parçalar dış yüzeyleri üste gelecek şekilde yağlı kağıt üzerine konur.
* bir su bardağı süt yada şerbetle bu parçalar ıslatılır.
* ıslatılan keklere krema sürülür.yağlı kağıtların yardımıyla kekler boyundan rulo yapılır.
* 4 parmak arayla kesilir.önce hafiften süte batırılır ardından her yeri güzelce hindistan cevizine bulanır.
* üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın..(sade de kalabilir)
Afiyet Olsun....

bu tariflerime de bakın:
medovik pasta
ıspanaklı yaş pasta
kakaolu muhallebili yaş pasta
çilekli muzlu pasta

17 Kasım 2011 Perşembe

Bal Parmak Tatlısı


                                                           " Ey  israiloğulları,size verdiğim nimetleri hatırlayın
                                            bana verdiğiniz sözü tutun ki,bende size verdiğim sözü tutayım ve sadece
                                                                              benden korkun!
Rabbim bizi çok şükreden kullarından eylesin inşallah.arkadaşlar ayaları fazla açtığımın farkındayım .ama hep takipteyim.fırsat buldukça buraya uğramaya devam edeceğim.bu gün balparmak tatlısının tarifini vereceğim taaa ramazandan kalma bir tarif ben ancak yayınlamaya fırsat bulabildim...tarif pembe tatlardan

bal parmak tatlısı
Malzemeler:
* 2 yumurta
* 1 paket yumuşak margarin yada tereyağı
* yarım su bardağı şeker
* 4-4,5 su bardağı un
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
* 4 su bardağı su
* 3,5 su bardağı toz şeker
* 1kaşık limon suyu
üzeri için:
* irmik
Yapılışı:
* öncelikle şeker ve su tencereye konur ve 10-15 dk kaynatılır,soğumaya bırakılır.
* tatlı için hamur malzemelerini birkapta karıştırın ve çok kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
* elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp parmak şekli verdikten sonra irmiğe bulayın ve hafif yağlanmış fırın tepsisine dizin.
* önceden ısıtılmış fırında 175 derecede üzerleri hafif kızarana  kadar pişirin.
* fırından çıkınca ilk sıcağı geçtikten sonra soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün.şerbetini çekince servis yapın.
Afiyet Olsun....

24 Ekim 2011 Pazartesi

Güveç


Malzemeler:
*1 kg kuşbaşı dana eti
*1 yemek kaşığı salça
* 2 adet domates
* 2-3 adet kuru soğan
* 2-3 adet biber
* 1 yemek kaşığı sirke (eti yumuşatması için)
* tuz
* yağ

Yapılışı:
* etler tencereye konur üzerine soğanlar yemeklik doğranır etin üzerine konur.biberler ve domateslerde eklendikten sonra sirke,salça ve yağı eklenir.kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirilir gerekirse sıcak su eklenebilir. etler pişmeye yakın tuzu ilave edilir.
Afiyet Olsun.....

11 Eylül 2011 Pazar

Domates Çanağında Közlenmiş Patlıcan Salatası

yazın en favori salatalarından  közlenmiş patlıcan salatası .muhteşem bir lezzet .bir dahakine sarımsaklı yoğurtlusunu deneyeceğim

Malzemeler:
* 2 adet orta boy patlıcan
* 3-4 adet salçalık biber
* çeyrek demet maydanoz
* çeyrek demet dereotu
* taze nane
* 2 adet orta boy domates
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 1 adet salatalık
sosu için:
* 4 diş sarımsak
* 1 limon suyu
* yarım çay bardağından biraz fazla zeytin yağ
* 1 yemek kaşığı sirke
* tuz
salatayı doldurmaya yetecek kadar domates

Yapılışı:
* patlıcan ve biberler fırın,ocak yada ateşte közlenir.
* kabukları soyulup küçük küçük doğranır.
* kalan malzemelerde küçük küçük doğranır ve bir kap içinde  buluşturulur.
* sarımsaklar tuz ile dövüür,sirke ,yağ ve limon suyu ile çırpılır salataya dökülür.
* salata güzelce karıştırılır.domateslerin üst kısımları kesilir .
* içlerinden çekirdekleri çıkarılır ve salata ile doldurulur.
* maydanoz yaprakları ile süslenip servis yapılır.
Afiyet Olsun.....

8 Eylül 2011 Perşembe

Sebzeli Sucuklu tart

Herkese Uzun bir aradan sonra merhabalar.
tarifim hem çok basit hem de çok lezzetli.kahvaltılarda ve ani gelen misafirler için çok çabuk hazırlanabilen bir tarif.

Malzemeler:
* 2 adet orta boy domates
* 3 adet biber
* 10 dilim sucuk (minik doğranmış)
* yarım demet maydanoz
* yarım demet dereotu
* 2 adet yumurta
* 2 su bardağı un
* yarım çay bardağı sıvı yağ
* 200 gr beyaz peynir
* 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:
* domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın
* biber ve sucukları küçük küçük doğrayın.
* dereotu ve maydanozu ayıklayıp incecik kıyın.
* malzemeleri bir kap içinde karıştırın .
* üzerine kaşar hariç  kalan malzemeleri de ekleyip yağlanmış fırın tepsisine yayın kaşarı da üzerine döküp her yerine yayın önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun......
Not : Tarif bir yemek dergisinden ama adını hatırlamıyorum...

20 Ağustos 2011 Cumartesi

Patlıcan Musakka

Kendin için sevip arzu ettiğin şeyleri diğer insanlar için gerçekleşmesini dile ki,kamil mana da müslüman olasın
Cenab-ı ALLAHa, kabul edileceğine kesin olarak inanmış bir kalple dua edin
hadis-i şerif.
Patlıcan musakka normalde küçük küçük doğranarak kızartılır.ben patlıcanları 2 yada 3 e böldüm çizdim ve öyle kızarttım daha kolay oldu.

Malzemeler:
* 4-5 patlıcan
* 3 tane iri soğan
* 300 gr kıyma
* 4 adet domates(orta boy)
* çay kaşığının ucuyla kimyon
* sıvı yağ
* 3 diş sarımsak
* tuz

Yapılışı:
*patlıcanlar alacalı soyulur.boyuna göre iki yada üçe bölünür. birkaç yerinden çizilir.tuzlu suya konur 15-20 dk beklenir.
* sudan alınan patlıcanlar sıkılır fazla suyu alınır tuzlanır.tavaya yağ konur kızdırılır.
* patlıcanlar kızgın yağda hafif yumuşayana kadar pişirilir.bir fırın tepsisine alınır.
* soğanlar küçük küçük doğranır.ayrı bir tavada çok az sıvı yağ konarak 2-3 dakika kavrulur.
* kıyma eklenir pişene kadar kavrulur.tuzu eklenir,çay kaşığının ucuyla kimyon eklenir etin ağır kokusunu kaybetmesi için.
* kavrulan kıyma patlıcanların üzerine dökülür.
* domatesler küp küp doğranır içine sarımsaklar da doğranır.tuz eklenir.elinizle hafiften ezerek domateslerin suyunu çıkarın.ve kıymanın üzerine dökün. üzerine 1 su bardağı su ekleyerek 180 derecede yarım saat patlıcanlar iyice pişene kadar pişirin...
Afiyet Olsun.....

19 Ağustos 2011 Cuma

Pide Pizzası (bayat pide pizzası)

Ey yüce Rabbim!
hazırlayıp istifademize takdim ettiğin bu güzellikleri ve güzelliklerin çehresinde 
senin varlığını görüp sezemeyen talihsizlerin gözlerini aç :
gönüllerini iman ve sevgiyle donat ve onlara insanlığa giden yolları göster!!!
AMİN...
Sahurda rahatlıkla yapılabilecek kolay ve çok lezzetli bir pizza tarifi.şimdiye kadar denemediyseniz deneyin derim...

Malzemeler:
* 1 adet bayat pide
* 1 çay bardağı süt
* tereyağ
* sucuk
* bol kaşar peyniri (ben tulum peyniri rendeledim)
* 1 adet domates
* bir tatlı kaşığı salça

Yapılışı:
* pide fırın tepsisine alınır,üzerine süt gezdirilerek dökülür.
* domates rendelenir,salça domatese eklenip eritilir.
* pidenin her yerine  bu karışımdan sürülür.
* üzerine sucuklar dizilir.
* peynir rendelerir.üzerine konur.
* 200 dereceli fırında peynirler eriyip sucuklar pişene kadar yaklaşık 10 dk pişirilir.
Afiyet Olsun....
Not: üzerine dilerseniz salam ,sosis,zeytin,turşu,biber de koyabilirsiniz tercihe bağlı...

18 Ağustos 2011 Perşembe

Peynirli Sigara Böreği

Oruç perdedir .
biriniz bir gün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin.,bağırıp çağırmasın.
biri kendine kötü bir laf edecek olsa ben oruçluyum desin ve ona bulaşmasın.
hadis-i şerif . Müslim
EY iman edenler! oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi sizede farz kılındı. umulur ki korunursunuz.(bakara 2 )183
tüm islam aleminin ramazanı mubarek olsun...

Malzemeler
* 2 adet yufka
* elinizde bulunan her hangi bir peynir(ben tulum peynir kullandım)
*sıvı yağ

Yapılışı:
* yufkalar sekize bölünür ve geniş kısımlarına rendelenmiş peynir konur iki kenarı içe gelecek şekilde katlanır ve yuvarlanır uç kısmı suya batırılır ve böreğe yapıştırılır .
* kızdırılmış sıvı yağda kızartılır
* çok basit ve çıtır çıtır bir börek
Afiyet Olsun.......

5 Temmuz 2011 Salı

Browni Kurabiye,Islak Kurabiye,Kakaolu Kurabiye

Malzemeler:
* 250 gr margarin
* 2 yumurta
* 2 fincan şeker
*3 yemek kaşığı kakao
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* aldığı kadar un
şerbeti için:
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı süt

Yapılışı:
* Hamur malzemeleri bir kapta karıştırılır.
* Ele yapışmayacak yumuşaklıkta bir  hamur elde edilir.
* Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır,yuvarlanıp hafif yağlanmış tepsiye dizilir.
* 175 derecede 15-20 dk pişirilir.
* Diğer yandan süt ve şeker bir kavanoza konur kapağı sıkıca kapatılır ve şeker eriyene kadar karıştırılır
* Fırından çıkan sıcak kurabiyeler soğuk süte batırılır ve bir tepsiye dizilir kalan şerbet üzerine dökülür
* Buz dolabında soğutularak servis yapılır.
Afiyet Olsun....

1 Temmuz 2011 Cuma

Gururlu Kibirli Kişileri Kimse Sevmez

Es-selamun Aleyküm
Tüm müslümanların cumaları mubarek olsun.
Pek çoğumuzun bildiği gibi gururlu ve kibirli insanları kimse sevmez.onların dostları yalnız şeytandır .şeytan yanlarında dolaşır ve onları devamlı en iyi oldukları konusunda telkinler verir.o kimselerde bunlara inanır ve devamlı kendilerini beğenirler.
Halbuki bilmezlermi ki büyüklenmek yalnız ALLAH a mahsustur .ALLAH kur-an da diyor ki.

"Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme, şüphesiz Allah kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri asla sevmez."(lokman, 18 )


bizler kul olarak kim oluyoruz da yolda giderken başımız havada, tabiri caizse küçük dağları ben yarattım havasında dolaşıyoruz.
ALLAH böyle kibirlenmekten cümle müslümanları korusun.
öyle kişiler vardır ki karşısındaki insanı öyle aşağıda görür ki sanki kendisi arşa çıkmıştır.
sevgili peygamberimiz hadisinde buyurur ki :
"kalbinde zerre kibir olan kişi cennete giremez"
peki bu hadisi duyduktan sonra nasıl hala içimizde gurur ve kibir barındırabiliriz.
ALLAH(c.c)
"Rahman'ın (has) kulları onlardır ki, yeryüzünde tevazu île yürürler."( Furkan, 63)
buyurmuyor mu.
peki ey kul sen neye dayanarak bu kadar büyükleniyorsun.seni yaradanından korkmuyormusun ALLAH elbetteki senden büyüklenmenin kendin hakkında böbürlenmenin hesabını sormayacakmı.
ve öyle kişiler vardırki.bunlar kendinden başka herkesi günahkar ve hatalı kul olarak görürler tıpkı firavun gibi kendilerine karşı yapılan aslında yanlış olmayan hareketleri yanlış kabul edip kendilerinden yalvar yakar özür dilenmesini beklerler.
bu kişiler bilmezmi ki hataları ve kusurları ancak ALLAH affeder 
sanki bu kişiler kendileri hiç bir şekilde hata kusur günah işlemezler.
böyle olduğu halde ALLAH onları hemen yaptıkları bir günah veya hatayla cezalandırır mı hayır
yüce yaradan sabırlıdır ve kendisinden tövbe edilmesini bekler.peygamberimiz buyuruyor ki:
 "Allah, Kıyamet günü, büyüklenerek elbisesini sürüyenin yüzüne bakmayacaktır"
peki kim ister kıyamet günün de rabinin yüzüne bakmamasını 
zaten biz böyle olursak rabimim yüzüne o büyük gün de nasıl bakarız
rabbim şu mubarek üç ayların ve cuma gününün yüzü suyu hürmetine bizleri mütevazi büyüklenmekten çooook uzak kullarından etsin yolda yürürken burnumuz havada değil yerde olan kullarından eylesin.
AMİNNN....

6 Haziran 2011 Pazartesi

Medovik Pasta (Medovik Cake, Medovik Tort)

Es -selamun aleyküm arkadaşlar.bugün sizlere Cafe Pepela da görüp çok beğendiğim ve sonun da yaptığım medovik pasta tarifini paylaşıcam ama ondan önce bu gün radyo da dinlediğim bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istiyorum ben çok etkilendim...

adam ayakkabıcıdır dükkandaki vitrine, o gün gelen en son mada spor ayakkabılarını spot lambaların altına yerleştiriyordur.
o sırada gözü dışarıda olan bir çocuğa takılır .Çocuğun sol ayağı yoktur. sağ ayağında ise eski ve yırtık bir ayakkabı vardır.
çocuk vitrindeki ayakkabıya hayranlıkla bir süre baktıktan sonra oradan ayrılır ve uzaklaşmaya başlar.
tam çocuk giderken ayakkabıcı adam dışarıya çıkar ve çocuğa seslenir.
"hey ufaklık buraya baksana"
çocuk şaşırır ve adamın yanına gider.Adam
"gel bakalım içeriye" der ve çocuğu bir sandalyeye oturtur.
ona bir gazoz ısmarlar ve içmesini ve aynı zamanda ona güvenmesini bekler.gazozunu bitiren çocuğa sorar:
"senin ayağındaki ayakkabıyı kim aldı "der.Çocuk:
"babam aldı "der.adam.
"sen o ayakkabının ne kadar değerli bir ayakkabı olduğunu biliyormusun" der.
çocuk şaşaırır.zira ayağındaki ayakkabı yırtık pırtık eski bir ayakkabıdır.Adam:
"o antika bir ayakkabı ve ben senden o ayakkabıyı satın almak istiyorum bana satarmısın 50 liraya alırım "der.çocuk şaşkın bir şekilde:
"satarım "der.Adam:
"ben o ayakkabıyı alınca senin ayağın çıplak kalacak sende benim dükkanımdan beğendiğin bir ayakkabıyı alırsın" der.çocuğun gözü hemen biraz önce vitrine konan ayakkabılara kayar adam güler ve
"o ayakkabılar şuan indirimde 5 lira ne şanslısın" der.Çocuk :
"ama ben o ayakkabıların ikisinide alamam" der.Adam
"zaten teki 5 lira ikisi 10 lira" der.
çocuğun ayağından eski ayakkabıyı çıkarır ve yeni ayakkabıyı giydirir.çok sevinmiş bir şekilde:
"sana bu ayakkabı çok yakıştı bende senin sayende antika bir ayakkabının sahibi oldum buda senin bana sattığın ayakkabının ücreti" der ve içinden 5 lira alarak
"bu da benim sana sattığım ayakkabının parası ücretini kesiyorum der ve çocuğa parayı verir.
çocukta adama 5 lira daha verip:
"bende benim antika ayakkabımda size 5 lira indirim yapıyorum" der ve adama 5 lirayı verip gitmek için kalkar .giderken adama sorar:
"diğer ayakkabıyı ne yapacaksın "
Adam
"onu da sol ayağı olan birine satarım" der.
çocuk sevinç içinde oradan ayrılır adam sandalyeye oturur ve böyle güzel bir iyilik yamanın vermiş olduğu sevinçle ağlamaya başlar.o gün sevinci akşama kadar sürer.evine gittiğinde sevinçle çocuklarına sarılır .
gece uyuduğunda rüyasında kendini görür.
ayakları yerden kesilmiş bir şekilde uçuyordur......
nasıl çok güzel değilmi... sabredip okuyanlardan ALLAH RAZI OLSUN....
****************************************************************************************

MEDOVİK PASTA
Malzemeler:
* 3 yumurta
* 120 gr margarin(yada tereyağ)
*1 çay bardağı şeker
*3 çorba kaşığı bal
* 1,5 paket kabartma tozu
*5,5 su bardağı un
*1 paket vanilya
Yapılışı :
*3 yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar çırpılır.
* 3 kaşık bal tavaya konur ve ısınıncakabartma tozunu ekleyip köpürene dek pişirin.(1 dk kadar)
* ballı karışım yumurtalara eklenir.
* yağ tavada eritilir ve ılınınca yumurtalı ballı karışıma ilave edilir.
* un ve vanilyada eklenip biraz sert bir hamur yoğrulur.
* hamur 8 eşit parçaya bölünür.unlu bir zeminde orta boy tencere kapağı büyüklüğünde açılır.(kapaktan biraz daha büyük açın keserken daha iyi oluyor)
* hafifçe yağladığınız fırın tepsisine koyun ve çatalla delerek 180 derecede pişirin 3-5 dk pişiyor.
* pişen bisküvileri tencere kapağıyla kesilir aynı boyda olmaları sağlanırbir kanara konur ve krema pişirilir.

Krema İçin Malzemeler:
* 6 su bardağı süt
* 5 çorba kaşığı un
* 2 tatlı kaşığı nişasta
* 4-5 kaşık şeker
* 1 su bardağı süt reçeli (yoksa konmasada olur o zaman şeker miktarı arttırılır)
* 1 paket vanilya
* en üstüne iki kutu alpella kakaolu hazır puding

Yapılışı:
* süt reçeli hariç bütün malzemeler karıştırılır ve kaynayana kadar pişirilir.
* piştikten sonra süt reçeli içine konur ve mikserle pürüzsüz bir hal alana kadar çırpılır.

* bir kat bisküvi servis tabağına konur arasına krema sürülür ve bir kat daha bisküvi konur.
* bütün bisküviler bitene kadar bu işlem yapılır ve en üstüne iki kutu hazır puding sürülür yada
* bir büyük tablet sütlü çikolata benmari usulü eritilir ve 4 kaşık kremayla çırpılır onunla süslenir tercih sizin
* pastanın kenarları artan bisküvi kırıntıları robottan çekilir ve o kırıntılarla süslenir.En az bir gece dolapta bekletilerek servis yapılır.bu müthiş pastayı bu güne kadar denemediyseniz hemen deneyin derim.
Afiyet Bal Olsun.....

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Ispanaklı Yaş Pasta


herkese pastalarla dolu bir hafta dilerim... bu seferki tarifim bayağı eski bir pasta tarifi,ancak ben yeni yaptığım için yeni bir tarif oldu .ıspanaklı pasta çok güzel tadı olan bir pasta.neden daha önce yapmadım diye üzüntü duydum...ammaaa zararın neresinden dönersek kardır deyip tarife geçiyorum....

Malzemeler:
pandispanya için:
* 2 yumurta
* 1 su bardağı süt
* 1,5 su bardağı şeker
* bir büyükçe kase ıspanak yaprağı+ yarım su bardağı su
* 3 su bardağı un
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu

Kreması için:
* 5 su bardağı süt
* 6 yemek kaşığı un
* 1-1,5 su bardağı şeker (damak tadınıza göre ayarlayın)
* 1tatlı kaşığı margarin

keki ıslatmak için:
* 1 su bardağı su yada süt
* 1 yemek kaşığı şeker

üzerine serpmek için :
* kek kırıntıları

Yapılışı:
* ıspanakları blendıra koyun suyu da ekleyip iyice çekin ve bir kenara alın.
* şeker ve yumurtayı iyice çırpıp ıspanak püresi ve sütü ekleyip şöyle bir karıştırın.
* un,kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip karıştırdıktan sonra yağladığınız fırın tepsisine hamuru dökün ve 180 derecede 20 25 dk pişirin (pişip pişmediğini kontrol edin) 10dk dinlenmeye bırakın
* kremayı pişirmek için tencereye unu ve şekeri koyun sütü azar azar ekleyip güzelce karıştırın ki unlar topaklanmasın.
* tencereyi ocağa alın ve kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
*kaynadıktan sonra içine margarini ekleyin ve bir dk daha piştikten sonra ocaktan alın.
* keki enlemesine üçe bölün (ayrıca bir iki ince şerit kesip kenarda bekletin) ve bir tepsinin içine birinci kat keki koyun ve şekerli su veya sütle ıslatın.
*kremadan bir miktar dökün kekin her yerine yaydırın ve ikinci kat keki koyun ıslatın yine üzerine kremayı dökün ve üçüncü kat keki de yerleştirip ıslattıktan sonra kalan kremayla kekin heryerini güzelce kremayla sıvayın.
* üzerine kekten kestiğimiz kek parçalarını robottan çekip serperek süsledikten sonra 2-3 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis yapın.
Afiyet Olsun....

not dilerseniz kekin en üstüne sade krem şanti de sürebilirsiniz....
kremayı sıcak sürerseniz sürmesi kolay olur soğuduğu zaman krema donar ve sürmesi zorlaşır...

24 Mayıs 2011 Salı

Havuç Dolgulu Kurabiye


bu kurabiyeleri Cahide  Ablada görünce hemen yapmayı kafama koymuştum. bugün yaptım ve isabetli bir karar verdiğim ortaya çıktı .çok nefis bir kurabiye tarifim oldu.sizde yapmak isterseniz buyurun tarif.Cahide Abla tarifinde kakao yazmış sanırım o koymamış ben koydum....orjinal tarife bakmak için buraya TIKKK

Malzemeler:
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 125.gr margarin
* 1 çay bardağı süt
* 1 adet yumurta
* 1 yemek kaşığı kakao
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 5,5 su bardağı un
* 1 paket kabartma tozu

iç malzemesi için:
* 2 adet büyük havuç
* 2-3 kaşık toz şeker(zevkinize göre azaltabilir yada arttırabilirsiniz)
* 1 çay bardağı ince kıyılıp kavrulmuş çam fıstığı (yada ceviz kırığı)
* 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
* havuçları rendeleyin ve şekerini ekleyerek kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin.)ben bu esnada 1 çay bardağı kadar su ekledim)
* pişen havuçlara çam fıstığı ve tarçını ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.
* diğer yandan hamur malzemelerini karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
* hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp avucunuzda açın iç malzemesinden ortasına koyup kapatın ve yuvarlayarak şekil verin.
* 180 dereceye ayarladığınız fırında 10 dk pişirin daha sonra fırının ısısını 130-150 dereceye düşürüp pembeleşene kadar pişirin.
* piştikten sonra üzerlerine pudra şekeri serpip soğuyunca servis yapın.
Afiyet Olsun

not: evde pudra şekeri yoktu bende 1 su bardağı şekeri robotun blendırın da çektim eleyerek içine 1 tatlı kaşığı nişasta ekleyerek kendi pudra şekerimi yaptım...

20 Mayıs 2011 Cuma

Kakaolu Muhallebili Krem şantili Pasta



pasta yapmak çok eğlenceli bir o kadarda kritik bir iş .neden mi kremasını hazırlıyorsun tadına bakma bahanesiyle yarısını mideye götürüyorsun kekini keserken kırıntıları parmağınla alıp ağzına atıyorsun bunlar güzel kısmı.
pandispanyası ayrı bir macera acaba kabardımı yoksa söndümü diye tırnaklarını yiyerek fırının başını bekliyorsun durmadan bir gözün saatta 20 dk önce fırının kapağı açılmaz açılırsa zaten kek söndü gitti demektir artık at gitsin çöpe gelsin ondan sonra hazır pastabanı moralin bozulmuş hevesin kaçmış artık mecburiyetten krema ziyan olmasın diye yapıveriyorsun pastanı kaldırıyorsun dolaba.bunları neden mi yazdım ? mutlaka herkesin başından böyle zamanlar geçmiştir diyerek öyle bir aklıma esti.çok şükür ki böyle bir durum yok bu tarifimde çok güzel mis gibi kabarmış bir pandispanya yaptım bu pasta için haydi bu kadar gırgır yeter diyorum ....


Malzemeler:
pandispanya için:
* 2 adet büyük boy yumurta
* 1,5 su bardağı şeker
* 1 su bardağı süt
* 1 paket kabartma tozu
* 1paket vanilya
* 2 su bardağı un
*bir çimdik tuz
Yapılışı:
* yumurta ,şeker ve tuz köpük  köpük olana kadar çırpılır.
* süt eklenir şöyle bir karıştırılır.
* kalan malzemelerde eklendikten donra mikserin en düşük seviyesinde un hamura karışana kadar karıştırılır..
* yağlanmış kalıba dökülür 175 derecede pişirilir.
* ben keki fırın tepsisinde pişirdim ve enine üçe bölerek üç katlı bir pasta yaptım.


Krema için malzemeler:
* 2,5 su bardağı süt
*1 su bardağı şeker
* tepeleme 2 yemek kaşığı nişasta
* 3 yemek kaşığı kakao
* 1 tatlı kaşığı margarin
Yapılışı:
* margarin hariç bütün malzemeler tencereye konur karıştırılarak orta hızda ateşte pişirilir.
*kaynayan muhallebinin içine margarin atılır bir dk daha kaynatılır ve altı kapatılır.


Üzeri için:
* 1 paket sade kremşanti
* 1 su bardağı süt
Yapılışı:
kremşantinin üzerinde yazıyor :-)))))


* keki  fırın tepsisinde pişirdim üçe böldüm her katını şekerli su ile ıslattım.
*  aralarına kakaolu muhallebiden sürdüm.
* en üstüne de kremşantiyi sürüp her yerini sıvadım.
* üzerini dilediğiniz şekilde süsleyin
* en az üç saat buz dolabında bekletip servis yapın .
Afiyet Olsun......
not : ben pastayı hemen kesmek zorunda olduğum için krem şantinin şekli biraz bozuldu....

17 Mayıs 2011 Salı

Çilekli Muzlu Pasta



Herkese merhabalar blog dostları ...biraz ara verdiğimin farkındayım ama çok güzel bir pastayla geri döndüm.bu yeğenim için yaptığım doğum günü pastası . çok basit bir pasta gönül almak içinse birebir.ben pastanın arasına meyve koymadım sizler dilerseniz arasına da muz ve çilek koyabilirsiniz.
Haydi kolay gelsin

Malzemeler:
* 1 adet sade pastaban
* 1 paket muzlu muhallebi
* 1 paket kakaolu krem şanti+1 su bardağı süt
* 1 su bardağı süt
* 1 kase çilek
* 1 adet büyük muz

Yapılışı:
* önce krem şantiyi çırpıp dolaba koyuyoruz.
* muzlu muhallebiyi tencereye boşaltıyoruz ve üzerinde yazan süt miktarından 1-1,5 bardak kadar eksik koyup pişiriyoruz.( koyu olması için )
* kekin yarısını servis tabağına koyup bir su bardağı sütün yarısıyla ıslatıyoruz.
* muhallebiyi kekin üzerine döküp düzeltiyoruz ve kekin diğer yarısını da üzerine kapatıp kalan sütle her yerini ıslatıyoruz.
* krem şantiyi dolaptan alıp sıkma pompasına bir miktar koyuyoruz kalanıyla kekin üzerini ve 
kenarlarını düzgün bir şekilde sıvıyoruz.sıkma pompasındaki şanti ve meyvelerle üzerini dilediğimiz gibi süslüyoruz.

13 Mayıs 2011 Cuma

Lokumlu Kurabiye


çooook lezzetli neden şimdiye kadar yapmamışım dedirten bir kurabiye bu bence lokumlu kurabiye şiddetle yapmanızı tavsiye ediyorum.içine güllü lokum koydum .elinizde hangi lokum varsa koyabilirsiniz.

Malzemeler:
* 1 paket margarin(erimiş)
* 1 adet yumurta
* 1 su bardağı şeker (pudra şekeri de olur)
* 1 kase tatlı lor
* vanilya
* kabartma tozu
* büyük bir kase lokum

üzerine
* pudra şekeri
Yapılışı:
* lokum hariç bütün malzemeler karıştırılır,çok sert olmayan bir hamur yoğrulur.
* hamurdan bezeler kopartılır. avuç içinde açılır.
* içine lokum konur, yuvarlayarak kapatılır.
* fırın tepsisine dizilir.175 dereceli fırında pembeleşene kadar pişirilir.
* servis tabağına alınan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.soğuyunca servis yapılır.

Afiyet Olsun.....

10 Mayıs 2011 Salı

Semiz Otu Salatası Ve Faydaları


semiz otu salatası şimdilerde en sevdiğimiz salata oldu.çok faydalı omega bakımından zengin bir bitki olan semiz otunu bu şekilde çiğ tüketmek pişirmekten daha iyi.en taze zamanlarında bol bol tüketmekte fayda var...

Malzemeler:
* yarım demet semiz otu
* roka
* maydanoz
* dereotu
* taze soğan
* taze sarımsak
* domates
* 1 adet limon
* zeytinyağ
* tuz
* 2-3 yemek kaşığı haşlanmış nohut

Yapılışı:
* bütün malzemeler ince ince doğranır limon tuz ve zeytin yağıyla  tatlandırıldıktan sonra  servis yapılır.

semiz otunun diğer faydaları için  lezzet vadisi.com dan bu yazıyı buldum...

Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.

8 Mayıs 2011 Pazar

Fıstıklı Kadayıf Tatlısı


Aslında bu tatlıda anlatılacak pek bir şey yok tatlıyı aldık ve üzerindeki tarife göre şerbetini hazırlayıp döktüm .
tek değişiklik üzerine bol fıstık serpmek oldu.sizlerle paylaşayım istedim....

Anneler Gününüz kutlu olsun


Bir adam, Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme gelip, şöyle dedi:
“Ey Allahın Resûlü! Kendisine iyilik yapmaya kim daha lâyıktır?”
“Annen, sonra annen, sonra baban, sonra yakınlık derecelerine göre diğer yakınların,” buyurdu.
Ebû Hureyre radıyallahu anh. Buhârî.


Biz insana, anne ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu (karnında) zahmetle taşıdı ve onu zahmetle doğurdu. Onun (ana karnında) taşınması ile sütten kesilmesi otuz aydır.(1) Nihayet o (bedenî) yiğitlik yaşına gelip (bir) de (aklî ve rûhî kemal çağı olan) kırk yaşına eriştiği zaman: “Yâ Rabbi! Gerek bana, gerek anne ve babama verdiğin nimete şükretmemi, razı olacağın iyi işler yapmamı bana ilham et (ve beni muvaffak kıl). Neslimi de benim için ıslah et (onları iyi insanlar yap). Şüphesiz ben, tevbe edip sana yöneldim ve hakikat ben, (sana) teslim olanlardanım.” der. (Ahkaf 15)


Cahime dedi:
"Ey Allahın Resûlü! Harbe katılmak istiyorum, sana danışmaya geldim."
"Annen var mı?"
"Evet."
"Onun yanından ayrılma! Çünkü cennet, onun ayakları yanındadır."
İbn Cahime radıyallahu anh. NesêÃ.
 



Esma: Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme sordum:
"Müşrik olan annem yanıma geldi. Ona yardım edeyim mi?"
"Evet. Annene yardım et!" buyurdu.
Esma radıyallahu anha. BuhÃrÃ.

Bir adam Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme dedi ki:
"Ey Allahın Resalü! Çok büyük bir günah işledim, acaba tevbe edebilir miyim?"
"Annen var mı?" buyurdu.
"Hayır."
"Teyzen var mı?"
"Evet."
"Öyleyse ona bir iyilikte bulun!" buyurdu.
İbn Ömer radıyallahu anh. TirmiÃ. 



Rabbim anne ve babalarımızı başımızdan eksik etmesin. onlar olmadan bir hayat düşünemiyorum.tüm annelerin anneler günü kutlu olsun.


yazılar netten alıntıdır

6 Mayıs 2011 Cuma

Şerit Poğaça


bu tarifi bu gün Muhteremle Afiyetle de gördüm çok beğendim ve hemen yapmaya karar verdim çok harika yumuşacık poğaça oldular tarifin orjinalini görmek için buraya TIKK benim nasıl yaptığıma bakmak için aşağıya buyurun:

Malzemeler:
* 1 su bardağı ayran (süt olmadığı için ayran koydum)
* 1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ
* 1 yumurta (beyazı içine sarısı dışına)
* tuz
* aldığı kadar un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur olsun)

* 1 yemek kaşığı kuru maya
* 1 tatlı kaşığı şeker
* yarım su bardağı ılık su

iç malzemesi:
* lor peyniri
* yarım demet maydanoz
Yapılışı:
* maya ve şeker ılık suya konur ve kabarması beklenir.(yaklaşık 15-20 dk)
* karıştırma kabına alınan hamur malzemeleri karıştırılır .
* un ve kabarmış olan maya da eklendikten sonra ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
* hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparılır ve tezgahın üzerinde uzunlamasına açılır.
* uç kısmına iç malzemesinden konur hafifçe rulo yapılır ve kalan uç kısımları da bıçakla şerit halinde kesilir.
*  kesilen şeritler hamurun üzerine tek tek konur.
* üstlerine yumurta sarısı sürülen hamurlar önceden ısıtılıp kapatılan fırının içinde kabarması için bekletilir.
* poğaçalar kabardıktan sonra 150 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun.........



29 Nisan 2011 Cuma

Çiçekli Yazma Oyası

bugün de böyle güzel bir yazma oyasıyla sizlerleyim arkadaşlar ...oyam nasıl ama güzel olmuş değilmi????
yorumları size bırakıyorum.


26 Nisan 2011 Salı

Bezelyeli Havuçlu Makarna


Herkese bol sebzeli güzel güzel bir gün dilerim arkadaşlar.artık dns ayarları olmadan bloğa giriliyor bu çok sevindirici bir haber .büyük ölçüde düşüşe geçmiş olan ziyaretçi sayısının gün geçtikçe artmasını umuyorum .
değişik bir makarna tarifiyle karşınızdayım bu gün sebzeli makarna çok güzel bir lezzet denemenizi tavsiye ederim...

Malzemeler:
* yarım paket makarna
* 1 kase bezelye
* 1 adet havuç
* 50 gr margarin (yada tereyağ)
* tuz
*1 kase sarımsaklı yoğurt
* 1-2 kaşık mayonez

Yapılışı:
* bezelye ve küp küp doğranmış havuçlar haşlanır suyu süzülür.
* makarna da haşlanır suyu süzülür.
* yağ tencereye alınır eritilir .
* içine bezelye ve havuçlar ilave edilir.
* bir iki dak . kavrulur.
* içine makarnalarda dökülüp karıştırıldıktan sonra sarımsaklı mayonezli yoğurtla servis yapılır.
Afiyet Olsun.......

24 Nisan 2011 Pazar

Mantarlı Tavuk


hepinize merhaba değerli izleyenlerim hoşgeldiniz ..Bugünkü tarifim basit ama lezzetli bir yemek mantarlı tavuk yemeği
umarım beğenir ve denersiniz.Yapmak isteyenlere şimdiden afiyet bal olsun diyor ve hemen tarifime geçiyorum

Malzemeler:
* 1 paket kültür mantarı
* 1 tabak tavuk eti (tercihen göğsü)
* 2 tane büyük kuru soğan
* 1-1,5 su bardağı kış için hazırlanan domateslerden
* tuz
* sıvı yağ
* çeşitli baharat

Yapılışı:
*bütün malzemeler doğranır ve tencereye alınır.
* tuzu, yağı ve baharatları da eklendikten sonra kısık ateşte mantar ve etler yumuşayana kadar pişirilir.
 Afiyet Olsun.....

22 Nisan 2011 Cuma

Maydanozlu Çorba


tüm takipçilerimin büyük küçük ablalarımın kardeşlerimin sessiz izleyicilerimin ve tüm islam aleminin cumaları mubarek olsun.Geçen gün yapmış olduğum pilavın kalanını değerlendirmek için yaptığım çorbayı sizlerle paylaşıyorum.Eminim bildiğiniz bir çorbadır...

Malzemeler:
*1 çorba kasesi pilav
* 5 yemek kaşığı yoğurt
* 3,5 yemek kaşığı un
* tuz
* 1 yemek kaşığı margarin
* 1 tane tavuk bulyon
* sıcak su
* yarım demet maydanoz
Yapılışı:
* su tencereye konur ve kaynatılır.
* içine pilav ilave edilir.
* diğer taraftan yoğurt un tuz bir kavanoz için de iyice çalkalanır.biraz sulandırılarak çorbaya ilave edilir.
* bulyon ve margarin de eklendikten sonra bir kaç dk daha kaynatılır ve ocağın altı kapatılır.
* ince ince doğranmış maydanozlar da eklendikten sonra çorba servise hazırdır

21 Nisan 2011 Perşembe

Sebzeli Enginar Dolması


Herkese merhabalar ...yepyeni cıvıl cıvıl güneşli bir günden.nasılsınız arkadaşlar .yeni temam nasıl olmuş Cahide ablamın temasında kullanıyorum artık onun temasını çok beğeniyordum. bir kaç blogger arkadaşımda okuduğuma göre artık blogspot tamamen açılmış .ben hala dns ayarlarıyla oynamadan giriyorum .yine yasak yazısı çıkar falan diye (içimize bir korku girmiş) :-)))yazma oyalarından sonra şöyle mis gibi bir enginer dolmasına ne dersiniz. enginarın çok besleyici bir sebze olduğunu hepimiz biliyoruz .faydalarını okumak için buraya TIKK
bu lezzetli sebzenin tarifi içinse aşağıya buyurun.enginarın miktarını vermiyorum elinizde kaç enginar varsa onlarla yapabilirsiniz:

Malzemeler:
* enginar
* 1 kg bezelye
* 1 adet orta boy havuç
* 1 adet orta boy patates
* 1 adet kuru soğan
* yarım demet dereotu
* 1 tatlı kaşığı şeker
* tuz 
* sıvı yağ

Yapılışı:
* önce enginarların yaprakları temizlenir ve çanağı çıkarılır.
*  içinin tüyleri de temizlendikten sonra limonlu tuzlu suya konur ki kararmasınlar.
* diğer taraftan bezelyeler ayıklanır havuçve patates küpküp doğranır.
* soğan da yemeklik doğrandıktan sonra düdüklü tencerede bir kaşık salça ile kavrulur.üzerine enginarlar hariç bütün malzemeler ilave edilir ve kısık ateşte 15-20 dk kavrulur 
* enginarlar ters kapatılarak tencereye dizilir ve üzerini azıcık geçene kadar sıcak su ilave edilir ve düdklü tencerenin çubuğu indirildikten sonra kısık ateşte 12-13 dk pişirilir
* enginarlar dikkatli bir şekilde servis tabağına çıkarılır ve içine bezelyelerden doldurulur üstüne dereotu serperek servis yapılır.
Afiyet Olsun.........
not.ben enginarın yapraklarını da düdüklünün içine atıp pişirdim

17 Nisan 2011 Pazar

Yazma Oyası Örneği

yeni yazma oyası örneğim arkadaşlar umarım beğenirsiniz...
bizim buralarda 15 tl den satılıyor yazmalar büyük şehirlerde de aynımı merak ediyorum. ne de olsa el emeği göz nuru değilmi ama