> | | | | | | | > Semiz Otu Salatası Ve Faydaları

Semiz Otu Salatası Ve Faydaları

Posted on 10 Mayıs 2011 Salı | 9 Comments


semiz otu salatası şimdilerde en sevdiğimiz salata oldu.çok faydalı omega bakımından zengin bir bitki olan semiz otunu bu şekilde çiğ tüketmek pişirmekten daha iyi.en taze zamanlarında bol bol tüketmekte fayda var...

Malzemeler:
* yarım demet semiz otu
* roka
* maydanoz
* dereotu
* taze soğan
* taze sarımsak
* domates
* 1 adet limon
* zeytinyağ
* tuz
* 2-3 yemek kaşığı haşlanmış nohut

Yapılışı:
* bütün malzemeler ince ince doğranır limon tuz ve zeytin yağıyla  tatlandırıldıktan sonra  servis yapılır.

semiz otunun diğer faydaları için  lezzet vadisi.com dan bu yazıyı buldum...

Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.

Comments:9

  1. Canım ellerine sağlık çok şık ve leziz bir salata olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ayy yemiş gibi hissettim resmen:) Ekşi ekşi mımm. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. bende çok sık yaparım bu salatayı

    çok lezzetli oluyor gerçekten de

    eline sağlık olsun

    YanıtlaSil
  4. Çok seviyorum çok..
    Yarın yine yapıcam.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. bizde çok sık yiyoruz semizotunu.sizin salata da çok besleyici ayrıca diyette olanlar için doyurucu olmuş.ayrıca verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. semizotunu yıkayıp sade bile kaseler dolusu yerim. Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. hmmmm tam da mevsimi şöyle ekşili kıyır kıyır ne de güzelll ellerine sağlık canımm:)

    YanıtlaSil
  8. Canım merhabalar, yazılarını keyifle okuyorum Bloglarda yaşanan sorunları giderebilmek adına sevgili öykü bir yazı yayınladı bunu bloglarımızda duyurup yayalım istiyoruz. blog dostluğunu destekleyeceğini düşünüyorum şimdiden teşekkürler sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. güzel bir salata ben nohut eklemiyordum birde böyle deniyeceğim ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için önemlidir. Yorum yazarsanız daha kaliteli bir blog yapmamda katkıda bulunmuş olabilirsiniz.Eğer üyeliğiniz yoksa yorumlama biçiminden adsız yazan yere tıklayıp yorumunuzu yazabilirsiniz.İsminizi yorumun sonuna ekleyin.Şimdiden teşekkür ederim...

Blogger tarafından desteklenmektedir.