Erzurum Mantısı
Posted on 30 Ocak 2011 Pazar
|
38 Comments
herkese mutlu haftalar.bu sefer ki tarifim mantı tarifi.hemen hemen herkesin bildiği bir yemek.ben Erzurum mantısını bu şekilde öğrendim eksiğim varsa bilmek isterim...
verdiğim ölçüler bir beze mantı içindir insan sayısına göre arttırılabilir...
Malzemeler:
içi için:
*250 gr kıyma
*1 adet iri soğan
*tuz
*kimyon
*karabiber
*1 çay bardağı su
hamur için:
*1 yumurta
*1 çay bardağı su
*tuz
*aldığı kadar un
Yapılışı.
*bir kap içinde yumurtayı kırın.
*su ve tuzu ekleyin,karıştırın.tuzunun iyi olup olmadığını kontrol edin
*unu da yavaş yavaş ekleyip sert olmayan bir hamur yoğurun.bir kenara alıp 15-20 dk bekletin.
*hamur beklerken iç malzemesini hazırlayın.
*soğanları ince ince doğrayın.kıyma ve baharatlarla birleştirin.
*çay bardağındaki sudan biraz döküp eti yumuşatın ki haşlanma esnasında sertleşmesin.
*hamuru tezgaha alın un serpin ve bir mm kalınlığında açın .
*açtığınız hamuru istediğiniz büyüklükte karelere kesin.
*ortalarına iç malzemesinden koyun ve dört ucunu tutup birleştirin.
*kenarlarını sıkın ki haşlanma esnasın da etler dışarı dökülmesin.
*büyük bir tencerede suyu kaynatın.
*içine tuz atın ,yeterli olup olmadığını kontrol edin.
*sıktığınız mantıları kaynayan suya atın.
*7-8 dk boyunca haşlayın .hamurlar suyun üzerine çıkınca mantılar pişmiş demektir.
*bol sarımsaklı yoğurt üzerine de kızdırılmış bol tereyağ dökerek servis yapın...
Afiyet Olsun.........
not:mantıları yoğurtlu sos yerine limonlu sosla da servis yapabilirsiniz.
*bir limonu sıkıp mantıların üzerine dökün ardından kızdırdığınız tereyağını üzerine gezdirin....
verdiğim ölçüler bir beze mantı içindir insan sayısına göre arttırılabilir...
Malzemeler:
içi için:
*250 gr kıyma
*1 adet iri soğan
*tuz
*kimyon
*karabiber
*1 çay bardağı su
hamur için:
*1 yumurta
*1 çay bardağı su
*tuz
*aldığı kadar un
Yapılışı.
*bir kap içinde yumurtayı kırın.
*su ve tuzu ekleyin,karıştırın.tuzunun iyi olup olmadığını kontrol edin
*unu da yavaş yavaş ekleyip sert olmayan bir hamur yoğurun.bir kenara alıp 15-20 dk bekletin.
*hamur beklerken iç malzemesini hazırlayın.
*soğanları ince ince doğrayın.kıyma ve baharatlarla birleştirin.
*çay bardağındaki sudan biraz döküp eti yumuşatın ki haşlanma esnasında sertleşmesin.
*hamuru tezgaha alın un serpin ve bir mm kalınlığında açın .
*açtığınız hamuru istediğiniz büyüklükte karelere kesin.
*ortalarına iç malzemesinden koyun ve dört ucunu tutup birleştirin.
*kenarlarını sıkın ki haşlanma esnasın da etler dışarı dökülmesin.
*büyük bir tencerede suyu kaynatın.
*içine tuz atın ,yeterli olup olmadığını kontrol edin.
*sıktığınız mantıları kaynayan suya atın.
*7-8 dk boyunca haşlayın .hamurlar suyun üzerine çıkınca mantılar pişmiş demektir.
*bol sarımsaklı yoğurt üzerine de kızdırılmış bol tereyağ dökerek servis yapın...
Afiyet Olsun.........
not:mantıları yoğurtlu sos yerine limonlu sosla da servis yapabilirsiniz.
*bir limonu sıkıp mantıların üzerine dökün ardından kızdırdığınız tereyağını üzerine gezdirin....
walla eksiği ne olabilirki merak ettim:) nefis gözüküyor:) eline sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Normal mantıyı bile bilmiyorum ki Erzurum mantısını bilsem :)
YanıtlaSilGörüntüye bakılırsa 10 numara bir mantı olmuş,ellerine,emeğine sağlık..
Afiyet şifa olsun inşAllah..
sevgilerimle..
BEN BILMIYORDUM KAPANMA SEKLI DEGISIK. COK GUZEL GORUNUYOR
YanıtlaSilELLERINE SAGLIK
SEVGILER
Ama canevimden vurdunuz beni!!
YanıtlaSilEllerinize sağlık:)
Kalbi sevgi ve selamlarımla
offff yani arkadaşım.gece gece canım çekti.harika olmuş.sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık canımmm..
YanıtlaSilnefis olmuş mantın:)
harikasın:)
sevgilerimle..
iyiki bugün mantı yemişim :)) yoksa yarına kadar dayanamazdım herhalde...
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor bende bu akşam yapıp dondurucuya koydum biraz,yalnız 1 cm kalınlığında açın demişsin biraz kalın değilmi?Epeyce kalın yani belki 1 mm olabilir diye düşünüyorum,sevgiler.
YanıtlaSilOlsa da yesek simdi, ellerin dert görmezsin
YanıtlaSilmmh bayilirim mantiya! nefiss görünüyor! ellerine saglik canim .. sicacik sevgilerimle.. cici bir hafta diliyorum..
YanıtlaSilanneannenin emekleri evet bir mm olacak yanlış yazmışım .çok teşekkür ederim. yanlışımı düzelttiğin için.
YanıtlaSilsevgiler....
Ellerine sağlık canım gerçekten tam benlik olmuş.
YanıtlaSilSevgilerimle..
hastaligin kol gezdigi su kisgununde sarmisakli yogutla nasilda sifa olur:)ellerine saglik canim.sevgiler.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor canım ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilbana mantı olsun yöresi hiç önemli değil:) Ellerine sağlık...
YanıtlaSilhaksızlık ama bu çok güzel ve ye beni diyor,eline sağlık yiyenlere afiyet olsun :( :) :)
YanıtlaSilMantının hiçbir türüne hayır demem. Ellerine sağlık canım kardeşim..
YanıtlaSilBen de mantıyı böyle katlarım arkadaşım. Pek bir lezzetli görünüyor, uzun zamandır yapmıyordum, aklıma getirdin şimdi...
YanıtlaSilEllerine sağlık olsun
Kim sevmez ki mantıyı. elinize sağlık.
YanıtlaSilÇok da muntazam yapılmış, benimkilerin şekilleri kaymış oluyor genelde :))
Sevgilerimle...
waw manının görüntüsü harika hiçde sevilmeyecek gibi değil kerata ellerine sağlık
YanıtlaSilNefis görünüyor. Ellerinize sağlık. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.
YanıtlaSilManti olsunda Kayseri; Erzurum mantisi olmus farketmez
YanıtlaSilMantini katasi disinda hamru Kayseri mantisi gibi olmus ellerine saglik canim simdi olsa koca bir tabaga hayir demezdim
Ayyy, işte bu tam bana göre birşey olmuuuş, akıllara ziyan:))
YanıtlaSilhımmmm ellerinize sağlık nasıl da güzeldir kimbilir
YanıtlaSilMantıya bayılırım bu görüntü öldürdü beni süper olmuş ellerine sağlık.
YanıtlaSilHIIM NEFİS..
YanıtlaSilSEVGİLER..
Ellerinize saglik,manti olsun da
YanıtlaSilhangi yörenin mantisi olursa olsun.
Bizde de böyle yapılan üçgen mantı var annem onu hep patatesli yapar. çok severim..
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler
mantı olsunda nereli olursa olsun:))) şifa olsun
YanıtlaSilAy ben mantıyı çiğnemeden yutanlardanım tam öyle olmuş hımmm ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEllerinize sağlık emeğinize sağlık. görüntüye bayıldım, tadını düşünmek bile istemiyorum :) sevgiler...
YanıtlaSilAman allahim, harika bir manzara, ellerine saglik.
YanıtlaSilSevgiler...
Mantı olsun da Erzurum, kayseri farketmez, hemen kaşıklanır. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Afiyet olsun.
YanıtlaSilOy oy oy kokusu geldi sanki buralara kadar, ellere kollara sağlıkkk, görüntü ile kendimden geçtim çook severim... :))
YanıtlaSilMantı dendiğinde benim için akan sular durur. Nefis görünüyor, gerçekten ellerinize sağlık..
YanıtlaSilhayırlı kandiller diliyorum sevgilerimle..
YanıtlaSilNefis tariflerinizi özledim uzun zamandır yoksunuz arada bir bakıyorum da... Bizleri unutmayın sevgilerimle...
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Uzun ara verdin. Dilerim bir problem yoktur.
Sevgiyle kal.