Peygamberimizin Dilinden
Posted on 16 Eylül 2010 Perşembe
|
3 Comments
bundan sonra siz değerli takipçilerimle perşembe günleri dini bilgiler ve hikayeler paylaşmak istiyorum .değerli yorumlarınızı bekliyorum.
YAPTIKLARININ İYİ VEYA KÖTÜ OLDUĞUNU ANLAMAK
İÇİN KALBİNİN SESİNİ DİNLE
günah,genel bir tarifle,Allah'ın yasakladığı;dinin çirkin görüp,zararlı saydığı işlerdir.bu işler,dinin 2 temel kaynağı olan Kur'an ve sünnet'te açıkça beyan edilmiştir.içki içmek, kumar oynamak,zina yapmak gibi...
ancak ,insanın eylemleri belli kalıplar içine alınamadığından kitap ve sünnet'te açıkça belirtilen davranışlarındışında kalan fiillerin doğruluk veya eğriliği, kötü veya iyi oluşu, günah veya sevap bulunuşu,nasıl tesbit edilecektir?
bunun için insanda iyi ile kötüyü,hayır ile şerri, sevap ile günahı her zaman ayırdedecek,değişmeyen bir ölçü ve şaşmayan bir tartı bulunmalıdır.nitekim cenabı-hak bu ölçüyü insanın yaradılışına koymuştur ki,oda vicdandır.
vicdan daima doğruyu,iyiyi ve güzeli algılar. bunların zıddı olan kötü fiillerdende insanı dizginler.
ashaptan Vabise bin ma'bet'in naklettiği şu hadis'i şerif konuya ışık tutmaktadır.şöyle der vabise (r.a)
''Allahın Rasülüne iyilik ve günahın ne olduğundan sormak üzere huzuruna girmiştim.
bana dedi ki:
-sen günah ve iyilikten sormak üzere geldin herhalde...
bende cevap verdim:
-evet iyi bildin. seni hak ile gönderen Allah'a yemin olsunki, ben başka birşey için değiş,ancak iyilik ve günahın nne olduğunu sormak için geldim...
bunun üzerine hz peygamber şöyle buyurdu:
iyilik(birr); kendisiyle gönlünün inşirah bulduğu (yaptığında içinde sevinç ve huzur hissettiğin)fiil ve davranıştır.
günah(ism)ise,kalbini tırmalayan(içini karartıp vicdanını sızlatan)şeydir.isterse insanlar o şeyi yapmak hususunda sana fetva versinler(o işi yapmanı doğru karşılasınlar)
diğer bir hadiste ise: içine sor...iyilik kendisiyle kalbin ve ruhun huzur bulduğu şeydir.günah ise kalbi tırmalayan, gönlün reddettiği şeydir insanlar iyi yap dese bile... denilmiştir.
ihya'da geçen başka bir hadis'i şerifte aynı manayı şöyle ifade etmektedir.
''günah kalbin çarpmasıdır''
demek ki,kalpte bir sıkıntı,çarpıntı,daralma meydana geliyor,vicdan sızlıyorsa, yapılan işte hayır yoktur.günah sinyalleri alınmaktadır.nefis zıddını söylese, diğer insanlar tersini ileri sürseler bile...
şu halde, yapılan işin iyi veya kötü olup olmadığını anlamak için,insanın iç aleminde yanılmaz bir ölçü vardır.o da yapılan işin kalp ve vicdanda bıraktığı tesirdir. iyi ve müsbet tesir bırakan işleriyi;kötü etki bırakanlarda kötü ve günahtır. insanın, imanını koruduğu , isyan ve günahlarla kalbindeki imanın ışığını söndürmediği müddetçe, kalp bu ölçü görevini yapar, kişiye yol gösterir,şaşmaz bir rehber olur.nitekim peygamberimiz de bu gerçeğe işaret için:
Allah Teala bir kuluna hayır dilediği zaman, ona kalbinden bir vaiz gönderir...
buyurmuştur.
dıştan gelen uyarı ve ikazlar nekadar tesirli olursa olsun , insanın nefsi ve duyguları etki altında kalmaya bilir.fakat kalpteki vaiz, vicdandan gelen ikaz ve sesleniş, ona şaşmaz bir yol gösterici olabilir.
kalbin ve vicdanın günah ve iyilikte ölçü olması ,ancak bozulmamış ,iman nuruyla aydınlanmış kalpler içindir.inancını yitirmiş bir kalp için böyle bir rehberlik söz konusu değildir.
yapılan işlerden dolayı kalpte duyulan sevinç ve üzüntünün,imanlı kslplere özel bir belirti olduğunu da, şu hadis'i şerif beyan etmektedir:
''seni ibadetin , hayır ve iyiliklerin sevindirir,günahında üzüntüde bırakırsa;sen olgun bir mü'minsin....
buyurur.
konumuza haftaya kaldığı yerden devam edeceğiz İnşallahu rahman herkese bol sevaplı hafta geçirmesi dileğiyle....
kitap:
ümitli olunuz
yazan:
Mehmet Dikmen
Dinvehayat
Dinvehayat
Allah razi olsun arkadasim, bu güzel paylasim icin.... Inan bu yayini okumak bana cok iyi geldi,,, Sevgilerimle hayirli bir gün diliyorum... Filiz
YanıtlaSilGÜZEL BİR PAYLAŞIM,ALLAH EMEĞİNİZİ ZİYAN ETMESİN.
YanıtlaSilAllah sizden de razı olsun insanların kalbinde birşeyleri kıpırdata biliyorsak ne mutlu bize
YanıtlaSil