Pages
▼
30 Mayıs 2011 Pazartesi
Ispanaklı Yaş Pasta
herkese pastalarla dolu bir hafta dilerim... bu seferki tarifim bayağı eski bir pasta tarifi,ancak ben yeni yaptığım için yeni bir tarif oldu .ıspanaklı pasta çok güzel tadı olan bir pasta.neden daha önce yapmadım diye üzüntü duydum...ammaaa zararın neresinden dönersek kardır deyip tarife geçiyorum....
Malzemeler:
pandispanya için:
* 2 yumurta
* 1 su bardağı süt
* 1,5 su bardağı şeker
* bir büyükçe kase ıspanak yaprağı+ yarım su bardağı su
* 3 su bardağı un
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
* 5 su bardağı süt
* 6 yemek kaşığı un
* 1-1,5 su bardağı şeker (damak tadınıza göre ayarlayın)
* 1tatlı kaşığı margarin
keki ıslatmak için:
* 1 su bardağı su yada süt
* 1 yemek kaşığı şeker
üzerine serpmek için :
* kek kırıntıları
Yapılışı:
* ıspanakları blendıra koyun suyu da ekleyip iyice çekin ve bir kenara alın.
* şeker ve yumurtayı iyice çırpıp ıspanak püresi ve sütü ekleyip şöyle bir karıştırın.
* un,kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip karıştırdıktan sonra yağladığınız fırın tepsisine hamuru dökün ve 180 derecede 20 25 dk pişirin (pişip pişmediğini kontrol edin) 10dk dinlenmeye bırakın
* kremayı pişirmek için tencereye unu ve şekeri koyun sütü azar azar ekleyip güzelce karıştırın ki unlar topaklanmasın.
* tencereyi ocağa alın ve kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
*kaynadıktan sonra içine margarini ekleyin ve bir dk daha piştikten sonra ocaktan alın.
* keki enlemesine üçe bölün (ayrıca bir iki ince şerit kesip kenarda bekletin) ve bir tepsinin içine birinci kat keki koyun ve şekerli su veya sütle ıslatın.
*kremadan bir miktar dökün kekin her yerine yaydırın ve ikinci kat keki koyun ıslatın yine üzerine kremayı dökün ve üçüncü kat keki de yerleştirip ıslattıktan sonra kalan kremayla kekin heryerini güzelce kremayla sıvayın.
* üzerine kekten kestiğimiz kek parçalarını robottan çekip serperek süsledikten sonra 2-3 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis yapın.
Afiyet Olsun....
not dilerseniz kekin en üstüne sade krem şanti de sürebilirsiniz....
kremayı sıcak sürerseniz sürmesi kolay olur soğuduğu zaman krema donar ve sürmesi zorlaşır...
24 Mayıs 2011 Salı
Havuç Dolgulu Kurabiye
bu kurabiyeleri Cahide Ablada görünce hemen yapmayı kafama koymuştum. bugün yaptım ve isabetli bir karar verdiğim ortaya çıktı .çok nefis bir kurabiye tarifim oldu.sizde yapmak isterseniz buyurun tarif.Cahide Abla tarifinde kakao yazmış sanırım o koymamış ben koydum....orjinal tarife bakmak için buraya TIKKK
Malzemeler:
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 125.gr margarin
* 1 çay bardağı süt
* 1 adet yumurta
* 1 yemek kaşığı kakao
* 1 su bardağı pudra şekeri
* 5,5 su bardağı un
* 1 paket kabartma tozu
iç malzemesi için:
* 2 adet büyük havuç
* 2-3 kaşık toz şeker(zevkinize göre azaltabilir yada arttırabilirsiniz)
* 1 çay bardağı ince kıyılıp kavrulmuş çam fıstığı (yada ceviz kırığı)
* 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
* havuçları rendeleyin ve şekerini ekleyerek kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar pişirin.)ben bu esnada 1 çay bardağı kadar su ekledim)
* pişen havuçlara çam fıstığı ve tarçını ekleyip karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.
* diğer yandan hamur malzemelerini karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
* hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp avucunuzda açın iç malzemesinden ortasına koyup kapatın ve yuvarlayarak şekil verin.
* 180 dereceye ayarladığınız fırında 10 dk pişirin daha sonra fırının ısısını 130-150 dereceye düşürüp pembeleşene kadar pişirin.
* piştikten sonra üzerlerine pudra şekeri serpip soğuyunca servis yapın.
Afiyet Olsun
not: evde pudra şekeri yoktu bende 1 su bardağı şekeri robotun blendırın da çektim eleyerek içine 1 tatlı kaşığı nişasta ekleyerek kendi pudra şekerimi yaptım...
20 Mayıs 2011 Cuma
Kakaolu Muhallebili Krem şantili Pasta
pasta yapmak çok eğlenceli bir o kadarda kritik bir iş .neden mi kremasını hazırlıyorsun tadına bakma bahanesiyle yarısını mideye götürüyorsun kekini keserken kırıntıları parmağınla alıp ağzına atıyorsun bunlar güzel kısmı.
pandispanyası ayrı bir macera acaba kabardımı yoksa söndümü diye tırnaklarını yiyerek fırının başını bekliyorsun durmadan bir gözün saatta 20 dk önce fırının kapağı açılmaz açılırsa zaten kek söndü gitti demektir artık at gitsin çöpe gelsin ondan sonra hazır pastabanı moralin bozulmuş hevesin kaçmış artık mecburiyetten krema ziyan olmasın diye yapıveriyorsun pastanı kaldırıyorsun dolaba.bunları neden mi yazdım ? mutlaka herkesin başından böyle zamanlar geçmiştir diyerek öyle bir aklıma esti.çok şükür ki böyle bir durum yok bu tarifimde çok güzel mis gibi kabarmış bir pandispanya yaptım bu pasta için haydi bu kadar gırgır yeter diyorum ....
Malzemeler:
pandispanya için:
* 2 adet büyük boy yumurta
* 1,5 su bardağı şeker
* 1 su bardağı süt
* 1 paket kabartma tozu
* 1paket vanilya
* 2 su bardağı un
*bir çimdik tuz
Yapılışı:
* yumurta ,şeker ve tuz köpük köpük olana kadar çırpılır.
* süt eklenir şöyle bir karıştırılır.
* kalan malzemelerde eklendikten donra mikserin en düşük seviyesinde un hamura karışana kadar karıştırılır..
* yağlanmış kalıba dökülür 175 derecede pişirilir.
* ben keki fırın tepsisinde pişirdim ve enine üçe bölerek üç katlı bir pasta yaptım.
Krema için malzemeler:
* 2,5 su bardağı süt
*1 su bardağı şeker
* tepeleme 2 yemek kaşığı nişasta
* 3 yemek kaşığı kakao
* 1 tatlı kaşığı margarin
Yapılışı:
* margarin hariç bütün malzemeler tencereye konur karıştırılarak orta hızda ateşte pişirilir.
*kaynayan muhallebinin içine margarin atılır bir dk daha kaynatılır ve altı kapatılır.
Üzeri için:
* 1 paket sade kremşanti
* 1 su bardağı süt
Yapılışı:
kremşantinin üzerinde yazıyor :-)))))
* keki fırın tepsisinde pişirdim üçe böldüm her katını şekerli su ile ıslattım.
* aralarına kakaolu muhallebiden sürdüm.
* en üstüne de kremşantiyi sürüp her yerini sıvadım.
* üzerini dilediğiniz şekilde süsleyin
* en az üç saat buz dolabında bekletip servis yapın .
Afiyet Olsun......
not : ben pastayı hemen kesmek zorunda olduğum için krem şantinin şekli biraz bozuldu....
17 Mayıs 2011 Salı
Çilekli Muzlu Pasta
Haydi kolay gelsin
Malzemeler:
* 1 adet sade pastaban
* 1 paket muzlu muhallebi
* 1 paket kakaolu krem şanti+1 su bardağı süt
* 1 su bardağı süt
* 1 kase çilek
* 1 adet büyük muz
Yapılışı:
* önce krem şantiyi çırpıp dolaba koyuyoruz.
* muzlu muhallebiyi tencereye boşaltıyoruz ve üzerinde yazan süt miktarından 1-1,5 bardak kadar eksik koyup pişiriyoruz.( koyu olması için )
* kekin yarısını servis tabağına koyup bir su bardağı sütün yarısıyla ıslatıyoruz.
* muhallebiyi kekin üzerine döküp düzeltiyoruz ve kekin diğer yarısını da üzerine kapatıp kalan sütle her yerini ıslatıyoruz.
* krem şantiyi dolaptan alıp sıkma pompasına bir miktar koyuyoruz kalanıyla kekin üzerini ve
kenarlarını düzgün bir şekilde sıvıyoruz.sıkma pompasındaki şanti ve meyvelerle üzerini dilediğimiz gibi süslüyoruz.
13 Mayıs 2011 Cuma
Lokumlu Kurabiye
çooook lezzetli neden şimdiye kadar yapmamışım dedirten bir kurabiye bu bence lokumlu kurabiye şiddetle yapmanızı tavsiye ediyorum.içine güllü lokum koydum .elinizde hangi lokum varsa koyabilirsiniz.
Malzemeler:
* 1 paket margarin(erimiş)
* 1 adet yumurta
* 1 su bardağı şeker (pudra şekeri de olur)
* 1 kase tatlı lor
* vanilya
* kabartma tozu
* büyük bir kase lokum
üzerine
* pudra şekeri
Yapılışı:
* lokum hariç bütün malzemeler karıştırılır,çok sert olmayan bir hamur yoğrulur.
* hamurdan bezeler kopartılır. avuç içinde açılır.
* içine lokum konur, yuvarlayarak kapatılır.
* fırın tepsisine dizilir.175 dereceli fırında pembeleşene kadar pişirilir.
* servis tabağına alınan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.soğuyunca servis yapılır.
Afiyet Olsun.....
10 Mayıs 2011 Salı
Semiz Otu Salatası Ve Faydaları
semiz otu salatası şimdilerde en sevdiğimiz salata oldu.çok faydalı omega bakımından zengin bir bitki olan semiz otunu bu şekilde çiğ tüketmek pişirmekten daha iyi.en taze zamanlarında bol bol tüketmekte fayda var...
Malzemeler:
* yarım demet semiz otu
* roka
* maydanoz
* dereotu
* taze soğan
* taze sarımsak
* domates
* 1 adet limon
* zeytinyağ
* tuz
* 2-3 yemek kaşığı haşlanmış nohut
Yapılışı:
* bütün malzemeler ince ince doğranır limon tuz ve zeytin yağıyla tatlandırıldıktan sonra servis yapılır.
semiz otunun diğer faydaları için lezzet vadisi.com dan bu yazıyı buldum...
Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor
Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir.
Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;
* Semizotu, içerdiği yüksek oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenlere iyi gelir.
* Yaşlı, hasta ve diyet yapan kişiler için çok uygun bir sebzedir.
* Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydedir: Geleneksel olarak gut hastalığına, baş ağrısı ve bedendeki diğer ağrılara iyi geldiğine inanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar, semizotunun sağlığa yararlı bu etkisinin varlığını doğrulamaktadır.
* Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.
* Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.
Sayılan bütün bu etkileri için semizotu, diyete katılıp bolca yenilmelidir.
8 Mayıs 2011 Pazar
Fıstıklı Kadayıf Tatlısı
Aslında bu tatlıda anlatılacak pek bir şey yok tatlıyı aldık ve üzerindeki tarife göre şerbetini hazırlayıp döktüm .
tek değişiklik üzerine bol fıstık serpmek oldu.sizlerle paylaşayım istedim....
Anneler Gününüz kutlu olsun
Bir adam, Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme gelip, şöyle dedi:
“Ey Allahın Resûlü! Kendisine iyilik yapmaya kim daha lâyıktır?”
“Annen, sonra annen, sonra baban, sonra yakınlık derecelerine göre diğer yakınların,” buyurdu.
Ebû Hureyre radıyallahu anh. Buhârî.
Biz insana, anne ve babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu (karnında) zahmetle taşıdı ve onu zahmetle doğurdu. Onun (ana karnında) taşınması ile sütten kesilmesi otuz aydır.(1) Nihayet o (bedenî) yiğitlik yaşına gelip (bir) de (aklî ve rûhî kemal çağı olan) kırk yaşına eriştiği zaman: “Yâ Rabbi! Gerek bana, gerek anne ve babama verdiğin nimete şükretmemi, razı olacağın iyi işler yapmamı bana ilham et (ve beni muvaffak kıl). Neslimi de benim için ıslah et (onları iyi insanlar yap). Şüphesiz ben, tevbe edip sana yöneldim ve hakikat ben, (sana) teslim olanlardanım.” der. (Ahkaf 15)
Cahime dedi:
"Ey Allahın Resûlü! Harbe katılmak istiyorum, sana danışmaya geldim."
"Annen var mı?"
"Evet."
"Onun yanından ayrılma! Çünkü cennet, onun ayakları yanındadır."
İbn Cahime radıyallahu anh. NesêÃ.
Esma: Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme sordum:
"Müşrik olan annem yanıma geldi. Ona yardım edeyim mi?"
"Evet. Annene yardım et!" buyurdu.
Esma radıyallahu anha. BuhÃrÃ.
Bir adam Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme dedi ki:
"Ey Allahın Resalü! Çok büyük bir günah işledim, acaba tevbe edebilir miyim?"
"Annen var mı?" buyurdu.
"Hayır."
"Teyzen var mı?"
"Evet."
"Öyleyse ona bir iyilikte bulun!" buyurdu.
İbn Ömer radıyallahu anh. TirmiÃ.
Rabbim anne ve babalarımızı başımızdan eksik etmesin. onlar olmadan bir hayat düşünemiyorum.tüm annelerin anneler günü kutlu olsun.
yazılar netten alıntıdır
6 Mayıs 2011 Cuma
Şerit Poğaça
bu tarifi bu gün Muhteremle Afiyetle de gördüm çok beğendim ve hemen yapmaya karar verdim çok harika yumuşacık poğaça oldular tarifin orjinalini görmek için buraya TIKK benim nasıl yaptığıma bakmak için aşağıya buyurun:
Malzemeler:
* 1 su bardağı ayran (süt olmadığı için ayran koydum)
* 1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ
* 1 yumurta (beyazı içine sarısı dışına)
* tuz
* aldığı kadar un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur olsun)
* 1 yemek kaşığı kuru maya
* 1 tatlı kaşığı şeker
* yarım su bardağı ılık su
iç malzemesi:
* lor peyniri
* yarım demet maydanoz
Yapılışı:
* maya ve şeker ılık suya konur ve kabarması beklenir.(yaklaşık 15-20 dk)
* karıştırma kabına alınan hamur malzemeleri karıştırılır .
* un ve kabarmış olan maya da eklendikten sonra ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
* hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparılır ve tezgahın üzerinde uzunlamasına açılır.
* uç kısmına iç malzemesinden konur hafifçe rulo yapılır ve kalan uç kısımları da bıçakla şerit halinde kesilir.
* kesilen şeritler hamurun üzerine tek tek konur.
* üstlerine yumurta sarısı sürülen hamurlar önceden ısıtılıp kapatılan fırının içinde kabarması için bekletilir.
* poğaçalar kabardıktan sonra 150 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun.........