Home > Ocak 2011

Ocak 2011

Erzurum Mantısı

30 Ocak 2011 Pazar Category : , , , , , , , , , 38

herkese mutlu haftalar.bu sefer ki tarifim mantı tarifi.hemen hemen herkesin bildiği bir yemek.ben Erzurum mantısını bu şekilde öğrendim eksiğim varsa bilmek isterim...
verdiğim ölçüler bir beze mantı içindir insan sayısına göre arttırılabilir...


Malzemeler:
içi için:
*250 gr kıyma
*1 adet iri soğan
*tuz
*kimyon
*karabiber
*1 çay bardağı su


hamur için:
*1 yumurta
*1 çay bardağı su
*tuz
*aldığı kadar un


Yapılışı.
*bir kap içinde yumurtayı kırın.
*su ve tuzu ekleyin,karıştırın.tuzunun iyi olup olmadığını kontrol edin 
*unu da yavaş yavaş ekleyip sert olmayan bir hamur yoğurun.bir kenara alıp 15-20 dk bekletin.
*hamur beklerken iç malzemesini hazırlayın.
*soğanları ince ince doğrayın.kıyma ve baharatlarla birleştirin.
*çay bardağındaki sudan biraz döküp eti yumuşatın ki haşlanma esnasında sertleşmesin.
*hamuru tezgaha alın un serpin ve bir mm kalınlığında açın .
*açtığınız hamuru istediğiniz büyüklükte karelere kesin.
*ortalarına iç malzemesinden koyun ve dört ucunu tutup birleştirin.
*kenarlarını sıkın ki haşlanma esnasın da etler dışarı dökülmesin.
*büyük bir tencerede suyu kaynatın.
*içine tuz atın ,yeterli olup olmadığını kontrol edin.
*sıktığınız mantıları kaynayan suya atın.
*7-8 dk boyunca haşlayın .hamurlar suyun üzerine çıkınca mantılar pişmiş demektir.
*bol sarımsaklı yoğurt üzerine de kızdırılmış bol  tereyağ dökerek servis yapın...
Afiyet Olsun.........


not:mantıları yoğurtlu sos yerine limonlu sosla da servis yapabilirsiniz.
*bir limonu sıkıp mantıların üzerine dökün ardından kızdırdığınız tereyağını üzerine gezdirin....

Ekimek Tatlısı (Yalancı etimek tatlısı)

27 Ocak 2011 Perşembe Category : , , , , , 26

evdeki kuru ekmekleri küçük küçük parçalayıp fırında iyice kuruttuktan sonra robotta çektiğim ekmeklerden yalancı etimek tatlısı yaptım.nette de araştırdım buna benzeyen bir tatlı bulamadım. o yüzden rahatlıkla ben buldum diyebilirim.bu tarifimi ben buldum etkinliğini düzenleyen estergonyeşil hayattan azıcık   arkadaşımıza gönderiyorum.etkinliğinde kolaylıklar diliyorum...

Malzemeler:
*1,5 su bardağı çekilmiş kuru ekmek
* 2 su bardağı şeker
*2,5 su bardağı su

üzerine
*1 paket hazır kazandibi
*3,5 su bardağı süt
*çikolata rendesi

Yapılışı:
*ekmekleri güzelce borcama yayıyoruz.
*2 su bardağı şekeritavaya alıyoruz ve kısık ateşte eritiyoruz .
*şeker tamamen eriyip kahve rengine dönünce 2,5 su bardağı suyu döküyoruz.
*suyu dökünce şeker katılaşacak korkmayın eriyene kadar karıştırıp kaynatın.
*şerbet hazır olunca kuru ekmeklerin her yerine gelecek şekilde kaşık yardımıyla dökün.
*tencereye sütü ve kazandibini dökün karıştırarak pişirin.
*kremayı da ekmeklerin üzerine dökün üzerine çikolata rendesi yada hindistan cevizi serperek  dolaba kaldırın en az 2 saat sonra servis yapın...
Afiyet Olsun......

Havuçlu Tavuk Yemeği

25 Ocak 2011 Salı Category : , , , , , , 18

herkese mutlu akşamlar....bugün sırada havuçlu tavuk yemeği var arkadaşlar hem pratik hem de lezzetli bir yemek ..lafı fazla uzatmadan hemen tarife geçiyorum....

Malzemeler:
*4 adet tavuk budu yada elinizde ne varsa
*2 adet orta boy havuç
*1 adet kuru soğan
*1 yemek kaşığı salça
*zeytinyağ
*tuz

Yapılışı
*butlar kemiklerinden sıyrılır ve kuşbaşı doğrandıktan sonra tencereye alınır.
*yağ eklenir ve etler kavrulmaya başlanır.
*soğanlar yemeklik doğranır salçayla beraber etlerin üzerine dökülür kavrulmaya devam edilir.
*etler suyunu salıp tekrar çekene kadar kavrulur.
*havuçlar yuvarlak doğranır ve kavrulmuş etlerin üzerine ilave edilir.1-2 dk da onlar kavrulduktan sonra suyu eklenir tuzu eklenir havuçlar yumuşayana kadar pişirilir......
Afiyet Olsun....

Havuçlu,Mandalina Kabuklu Kek

24 Ocak 2011 Pazartesi Category : , , , , , 17

Herkese mutlu hafta başı.bu gün sizlerle çok güzel bir kek olan havuçlu mandalina kabuklu kekimin tarifini paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:
*2 yumurta
*1 su bardağı yoğurt
*1,5 su bardağı şeker
*yarım su bardağı sıvı yağ
*1 adet kabartma tozu
*1 adet havuç(orta boy)
*2 adet mandalinanın kabuğu (minik doğranmış)
*2,5 su bardağı un
*2 yemek kaşığı un

üzerine:
*2 yeme kaşığı pudra şekeri
*1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:
* yumurta ve şeker beyazlaşana kadar mikserin en yüksek seviyesinde çırpılır.
* ardından yoğurt ve sıvı yağ eklenir mikserin en düşük seviyesinde şöyle bir karıştırılır.
*un ve kabartma tozu eklenir.onlarda en düşük seviyede hamurla karışana kadar çırpılır.
*rendenin iri tarafında rendelenmiş havuç ve mandalina kabukları bir kabın içinde 2 yemek kaşığı unla karıştırılır.kek hamuruna dökülür ve yemek kaşığı ile hamura yedirilir.
*yağlanmış kek kalıbına dökülen hamur önceden kızdırılmış fırında 40-45 dk boyunca 180 derecede pişirilir.
*fırından çıkan kekin üzerine karıştırılmış olan tarçın ve pudra şekeri çay süzgeci yardımıyla serpiştirilir.soğuduktan sonra servis yapılır.
Afiyet Olsun........

Pazı Sarması

19 Ocak 2011 Çarşamba Category : , , , , , , , 29

herkese mutlu günler...geçen gün pazı sarması yaptım.ilk başta tereddüt etmeme rağmen çok güzel ve kolay bir sarma oldu .yaprak sarmasını kesinlikle aratmayacak lezzette yapraklar yumuşacık....lafı fazla uzatmadan hemen tarife geçiyorum....ha birde malzemelerde ölçü vermiyorum kendinize göre ayarlayın....

Malzemeler:
2-3 demet pazı

iç malzemesi:

dereotu
maydanoz
kuru nane
kuru soğan
salça
kimyon
karabiber
tuz
pirinç
yağ

yapılışı:
bir tencerede veya kettle de suyu kaynatın. pazı yapraklarını saplarından ayırın.(saplarını atmayın onlardan yemek yapın) yaprakları sıcak suya batırın (sakın yaprakları kaynatmayın)1-2 dk sıcak suda tuttuğunuz yaprakları çıkarın süzgüye alın.
sarmanın iç malzemelrini hazırlayın.
sarmak için aldığınız yaprağın iç kısmına iç koyun ve kenarlarını katlayıp yaprak sarması gibi sarın.
tencereye yaprakların saplarından koyun üzerine sardığınız pazıları dizin.hepsi bittikten sonra sarmaların üzerine  porselen bir tabak koyun sarmaların üzerine çıkacak kadar da su koyduktan sonra 25-30 dk pişirin
Afiyet Olsun....

Mandalinalı Yoğurt Tatlısı

16 Ocak 2011 Pazar Category : , , , , , 22

Herkese mutlu akşamlar... yapmış olduğum bu mükemmel yoğurt tatlısını sevgili Yıldızın (mandalina çıkmazı) düzenlediği mandalina ve portakallı lezzetler etkinliğine gönderiyorum,kolaylıklar diliyorum...

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı un
1 adet mandalina kabuğu rendesi ve suyu
1 paket kabartma tozu
***
1 su bardağı sıcak su

Şerbet için
5 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1 mandalina suyu

Yapılışı:
önce şerbeti hazırlamak için su ve şekeri bir tencereye alın
 5-10 dk arası kaynatın ocağı söndürdükten sonra mandalina suyunu da ekleyip soğumaya bırakın.
 tatlının keki içinse şeker ve yumurtayı çırpın sırasıyla sıcak su hariç diğer malzemeleri de ekleyin
fırın tepsisine döktüğünüz hamuru elinizi ıslatarak tepsiye güzelce yayın.
170 derecede üstü kızarana kadar pişirin fırını kapatın kekin üzerine 1 bardak sıcak suyu gezdirerek dökün
10 dk fırında tutun ardından önceden hazırladığınız soğumuş şerbeti  sıcak kekin üzerine dökün soğuyup şerbetini çektikten sonra kaymak eşliğinde yada istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun......

Levrek Balığı (elektrikli mangalda)

14 Ocak 2011 Cuma Category : , , , , , , , 11


Tüm ziyaretçilerimin,tüm izleyenlerimin cumaları mubarek olsun .bu gün sırada levrek balığı var arkadaşlar.çok besleyici bir balık bilhassa çocukların çokça yemesi gereken bir besin maddesi.....
Yağda pişirmek,ağır olduğundan bu sefer biz mangal da pişirmeyi tercih ettik.

Malzemeler:
1 kg levrek balığı
1 fincan kadar sıvı yağ
arzuya göre kekik(ben kullanmadım)

Yapılışı:
balıklar güzelce temizlenir,yıkanır suları süzülür.
daha sonra balıklar tek tek bıçak yardımıyla iki yüzünden de çizilir.
yağ ve tuz eklendikten sonra iyice karıştırılır, balığa yedirilir.varsa elektrikli mangalda yoksa ateşte balıklar pişirilir .bol yeşillik ,salata eşliğinde servis edilir.
Afiyet Olsun............

Armut Reçelli Turta

12 Ocak 2011 Çarşamba Category : , , , , , , 15

Dün sönmez mutfak ta  görüp çok beğendiğim bu tarifi kendim değiştirerek bu turtayı yaptım.umarım beğenirsiniz...

Malzemeler:
1 paket margarin (yumuşak)
3 yemek kaşığı yoğurt
1paket kabartma tozu
1 çay bardağı şeker
aldığı kadar un

1 kavanoz armut reçeli
tarçın

Yapılışı:
margarin ve şekeri güzelce karıştırın.
yoğurt ve kabartma tozunu da karıştırdıktan sonra unu ekleyip
pürüzsüz bir hamur elde edin.
hamuru ikiye bölün.(bir parçası öbüründen daha küçük olsun)
borcam kalıba güzelce yayın kenarlarına çıkarın.
şerbetini süzdüğünüz reçeli hamurun üzerine yayın.
armutların üzerine tarçın serpin.
kalan  öteki hamur bezesinden küçük hamurlar koparın
.elinizle ince çubuklar yaparak tepsideki hamurun üzerine kafesler yapın.170 dereceli fırında 1 saat pişirin.isteğe göre üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
                      Afiyet Olsunnn........

Kuru Börülce Salatası

9 Ocak 2011 Pazar Category : , , , , , 19


Malzemeler:
2 su bardağı kuru börülce (akşamdan ıslatılmış.)
1 adet kuru soğan (büyük)
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
1 adet limon suyu
zeytin yağ
tuz

Yapılışı:
börülceler düdüklü tencerede 40 45 dk pişirilir.
pişen börülceler süzülür servis tabağına alınır.
üzerine minik minik doğranan soğan eklenir. maydanoz ve dereotu da eklendikten sonra limon tuz ve yağ bir kase için de çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilir.
güzelce karıştırılarak servis yapılır.
NOT:İSTERSENİZ SOSA SARIMSAK KOYABİLİRSİNİZ.
                                                 Afiyet Olsun...........

Pudingli Bisküvi Pastası

8 Ocak 2011 Cumartesi Category : , , , , , , , 11

herkese mutlu hafta sonları bugün dün yaptığım pudingli bisküvi pastasını yayınlıyorum.

Malzemeler:
1 paket kakaolu puding
pudige ne kadar geriyorsa süt
2 paket petit beure bisküvi

Yapılışı:
pudingi tarifine göre pişiriyoruz.
baton kek kalıbına serdiğimiz temiz bir poşet yada aliminyum folyonun içine bisküvileri yan yana diziyoruz.
üzerine kepçe yardımıyla puding döküyoruz.
kalıp dolana kadar  aynı işlemi sürdürüyoruz.
kalıp dolduktan sonra onu derin dondurucuya kaldırıp 1-2 saat bekletiyoruz.
dondurucudan çıkardıktan sonra servis tabağına ters çevirip pastayı çıkarıyoruz.üzerini önceden ayırdığımız pudingle kaplıyoruz.dilediğimiz gibi süsledikten sonra yarım saat dolapta beklettikten sonra servis yapıyoruz.

NOT:ben üzerini 1 çay bardağı süt,1 tatlı kaşığı un 1 tatlı kaşığı şekerle pişirdiğim muhallebiyle süsledim.
Afiyet Olsun..........
yorumlarınız benim için önemlidir.fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Arpa Şehriye Pilavı

5 Ocak 2011 Çarşamba Category : , , , , , 19

Tane tane arpa şehriye pilavını severmisiniz? Şöyle mis gibi kokan bir pilav yapmak isterseniz buyrun kolay gelsin.
Malzemeler:
2 su bardağı arpa şehriye
4 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tere yağ (az gelirse sıvı yağ ekleyin)
1 adet tavuk bulyon (tabi has tavuk suyunuz varsa o başka)
1 yemek kaşığı salça
tuz

Yapılışı:
tereyağı eritin.salçayı ekleyip bir iki kavurun.
şehriyeleri de ekledikten sonra biraz daha kavurun .
sıcak suyu ekleyin içine bulyonu atın tuzunu da ayarladıktan sonra tencerenin kapağını kapatın kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve şehriyeler suyu çekene kadar pişirin 10-15 dk demlendirdikten sonra pilavı havalandırarak karıştırın sıcak servis yapın.
 Afiyet Olsun......

Acılı Domates Soslu Makarna

4 Ocak 2011 Salı Category : , , , , , , 12

herkese mutlu haftalar... şimdi çoğu insanın çok sevdiği tarifine gerek bile olmayan bir yemek tarifi yayınlıyorum.sırf arşivimde olması için :-))) MAKARNAAAA

Malzemeler:
yarım paket makarna
acı biber
domates
yağ
tuz

Yapılışı:
makarnaları haşlıyoruz südükten sonra bir kenarda bekletiyoruz.
ister yazdan hazırladığınız domateslerle ister evinizdeki domateslerle makarnamızın sosunu hazırlıyoruz.
yağı tencereye koyduktan sonra domatesleri ekliyoruz.
acı biberleride minik minik doğrayıp içine katıyoruz.
tuzunu da ayarladıktan sonra hafif sulu kalacak şekilde pişiriyoruz ister makarnayı sosun içinde karıştırıp istersenizde resimdeki gibi servis yapıyoruz.
Afiyet Olsun........

Blogger tarafından desteklenmektedir.